KREATIV

Hjälp ditt barn att komma igång: bra råd inför skolstarten

Packa ryggsäcken och pennfodralet

Kanske behövs en ny ryggsäck inför skolstarten. Om inte kan du ge den gamla en ordentlig rengöring, sätta dit en ny namnlapp och se till att innehållet i pennfodralet är i bra skick.

Kom ihåg att sätta namn på:

  • Kläder, ytterkläder och skor. Här kan det vara en bra idé att använda namnlappar. Det är små universella klistermärken från Ikast Etikett som passar bra på kläder, men som du också kan fästa på böcker, leksaker och matlådor.
  • Färgpennor, tuschpennor och annat innehåll i pennfodralet är inte billigt, så kom ihåg att märka det med namn. Du kan gärna använda namnetiketter.
  • Böcker och häften.

Kom ihåg att sätta namnlappar på sparkcyklar, cyklar, hjälmar och ombyteskläder. Vi rekommenderar alltid att du fäster namnlapparna på merkelappar inne i kläderna så att de inte trillar av när kläderna används. Alternativt kan du använda strykemärken som du kan stryka på valfri plats på plagget.

Få kontroll över läggdagsrutinerna och öva på att stiga upp på morgonen

Ingenting är bättre än långa ljusa sommarkvällar utan läggdags och morgnar utan väckarklocka. Men förr eller senare blir det vardag igen och väckarklockan måste ställas. För att det inte ska vara för svårt för barnen att stiga upp på morgonen är det bra att få in dygnsrytmen på plats innan skolstarten.

Foto av KoolShooters från Pexels: https://www.pexels.com/da-dk/foto/gul-sodt-argang-tid-6976596/

Vem ska barnet gå tillsammans med till skolan

När ditt barn börjar skolan för första gången eller går upp ett klasssteg är det oftast nya vänner. Det finns säkert en klasslista på skolans kommunikationsplattform där du kan se vilka barn ditt barn ska gå i klass med. Det kan ge ditt barn trygghet att veta vilka hen/hon ska träffa när sommarlovet är över. Kanske hinner ni göra en lekdejt med en eller flera klasskamrater innan lovet är slut?

Nya ämnen?

Kanske börjar ditt barn i skolan för allra första gången. Eller har hen gått i skolan i flera år? Oavsett situationen kan det vara bra att prata med ditt barn om vilka nya ämnen hen ska ha och vad ämnena handlar om. Kom ihåg att lägga åt sidan dina egna erfarenheter och åsikter. Så även om du inte gillade fysik och kemi i lågstadiet, lägg det åt sidan och låt ditt barn vara nyfiket på de nya ämnena. Chansen är stor att det har hänt mycket sedan du gick i skolan.

Foton av Bich Tran: https://www.pexels.com/da-dk/foto/notesbog-skrive-skole-datoer-913116/

Vad ska finnas i matlådan?

Vissa föräldrar älskar att smöra matsäckar, medan andra skulle klara sig utan. Men nu är det dags för mörkt bröd med salami eller leverpastej igen. För att det inte ska bli samma pålägg varje dag kan du be barnen komma med önskemål om matsäcken för hösten. Gör en lista med önskemål så att du har något att utgå ifrån när vardagen är igång och inspirationen tryter. Kom ihåg att namnmärka matlådor och drickflaskor. Du kan göra stora självhäftande klistermärken med egen bild och text som också tål maskindisk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.