KREATIV, SÖMNAD

Skräddarens 3 tips för professionell sömnad

Glöm inte ett label till din färdiga kreation. I överblicken ser du hela vårt utbud.

När man lägger tid och kraft på att sy hemma vill man gärna ha ett fint slutresultat. Den sista finishen kräver inte alltid så mycket, men det är bra att känna till småjusteringar som kan höja ribban. Läs skräddarens 3 goda råd.

Sytips nr. 1 – tråckla för hand

Några saker är bara svårare än andra och då kan det vara bra med lite extra hjälp. En sådan hjälp kan t.ex. vara att tråckla fast tyget på plats så att det inte glider runt medan man arbetar med det.

Du kan tråckla både på symaskinen och för hand. På symaskinen ställer du in stygnlängden på det längsta – och låter bli att fästa i början och slutet av tråcklingen. En tråckeltråd ska nämligen alltid tas ut igen när man har sytt färdigt och det kan vara svårt om den är fäst. Om du syr för hand använder du en enkel tråd och gör stygnen 1-2 cm långa.

Tråckelstygn kan t.ex. användas till:

  • Att hålla fast ett blixtlås så att den inte flyttar sig medan du syr på den.
  • Att samla två “levande” tygstycken som annars är svåra att hålla i styr t.ex. chiffong, spets, silke eller velour.
  • Att sy provmodeller som är enkla att dra upp och ändra.
  • Att hålla slitsar och fickor stängda medan du arbetar med tyget så att de inte hamnar fel i processen.
  • Att rynka ihop tyget om det ska vara rynk i modellen eller att samla sömmar i t.ex. ärmar så att de blir enklare att sy ihop.

Sytips nr. 2 – Byt synål

En av mina kursare på skräddarskolan hade en gång sådan otur att hon en hel helg innan en stor leverans bara hade en synål kvar. Den var hon tvungen att sy med, trots att den blev mer och mer sliten och faktiskt var helt flisig i spetsen. Det resulterade i att det gick stora hål i tyget varje gång nålen gick igenom det och att kläderna faktiskt förstördes innan det var färdigsytt.

I efterhand insåg hon självklart att hon skulle ha ringt till en av oss andra och lånat en nål om butiken hade stängt. Men man tänker inte alltid klart när man har en deadline hängandes över sig.

Det var riktigt synd om henne men jag tror inte att någon annan i gänget sydde med en gammal och sliten nål igen efter det. Vi såg nämligen hur fel det kan gå om man gör det.

Är du osäker på om din nål är sliten eller trasig kan du se efter genom att dra en nagel över den. Om nageln möter motstånd i spetsen bör nålen bytas ut.

Har du suttit vid symaskinen en hel dag kan det vara en god idé att byta ut nålen, oavsett om den är sliten eller inte. Att sy sliter på nålspetsen och ju mer sliten den är desto större hål gör den när den ska dra ner tråden genom tyget. Även om du inte ser direkt att hålen är större kan det visa sig efter några tvättar när plagget är mer slitet i sömmarna än normalt.

Använd bara bra nålar och bra tråd

Det spelar en viss roll vilken nål du byter till. Det spelar också en viss roll vilken tråd du väljer.

Symaskinen gör många snabba rörelser när du syr och det gör att både nålen och tråden värms upp. De ska hålla och därför ska båda vara av god kvalitet. En annan faktor i nålslitage är att sytråden “drar” lite i nålen när den dras igenom symaskinens många spännskivor och krokar. Ju glattare och ensidig tråd du syr med desto bättre för symaskinen och nålen. Om du syr med en ojämn tråd som fransar sig eller har små knutor på sig kommer det at dra i nålen varje gång en knut ska igenom den. Därmed ökar risken för att nålen böjs eller att spetsen skadas eftersom nålen kan slå i stygnplattan ganska enkelt när den går ner med en extra stram tråd.

Med vad är då en bra tråd och bra nålar?

Generellt bör du undvika sytillbehör utan “namn” på. Om företaget som har tillverkat tråden eller nålen inte vill framträda med sitt namn vid försäljning så är risken stor att kvaliteten inte är på topp.

Mina favoriter är Schmetz symaskinsnålar och Saba sytråd från Amann. Båda kan köpas i de flesta tygbutiker och är ofta standard för god kvalitet i Danmark. Güttermann gör också bra tråd på mindre rullar än de från Amann, vilket kan vara bra om man inte behöver så mycket av en färg.

Sytips nr. 3 – Gör ditt eget kantband

Ett riktigt bra tips för att få plagget att se mer professionellt ut är att göra dina egna kantband. Det gör du av tygremsor som du klipper ut från tyget efter kantens trådriktning. Kantens trådriktning är vinklad 45 grader från den vanliga trådriktningen och det särskilda med den är att den är “elastisk” och därför kan sträcka sig och formas. Remsorna du klipper kan sys ihop till ett långt band om de inte är tillräckligt långa som de är.

Skillnaden på de kantband du gör själv och de man kan köpa i tygbutikerna är att du själv kan göra dem smalare. De färdiga kantbanden som man köper är ofta 15 eller 18 mm breda när de är vikta, men kantband som används i de kläder man köper i butikerna är smalare – ofta bara en cm eller smalare.

De smala kantbanden i tyget ser mer professionellt ut då de ger smalare kanter som är mer eleganta och faller finare med tyget. De bredare kantbanden ser ofta lite klumpiga ut.

Utöver att du själv kan styra bredden på kantbandet när du gör det själv kan du också bestämma vilket sorts tyg det ska göras av. Det ger ett bra resultat att använda huvudtyget i en modell till kantband men det går också att välja kontrastfärger, tryckta tyger eller tunnare material om kantbandet tar för stor plats i huvudtyget.

Du kan läsa mycket mer om hur du gör dina egna kantband i den här artikeln på Skaberlyst-bloggen (dansk artikel).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.