Recept på sommarens bästa rabarbersaft
Recept på sommarens bästa rabarbersaft
Häll upp rabarbersaft i flaskor och limma snygga flasketiketter på, så har du en mycket fin värdinnegåva som garanterat skapar stor glädje hos mottagaren.
Receptet gäller för ca. 1 liter saft.
Ingredienser:
- 500 g rabarber
- 1 l vatten
- Saft från en citron
- 175 g socker
- en halv vaniljstång
Så här gör du
- Skär bort evt. blad och rötter av rabarbern.
- Skölj rabarbern och skär den i småbitar.
- Lägg rabarberna i en gryta och tillsätt vatten, citronsaft och socker (spar ca. 1 msk socker för at blanda med vaniljkorn).
- Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med kniv. Skrubba fröna med resten av sockret så att fröna lossnar. Lägg vaniljesockret och den tomma vaniljstången i grytan.
- Koka upp och låt det sjunda i ca. 5 min. Ta grytan av värmen och låt den stå med lock på i rumstemperatur i ca. en halv timme.
- Sila av blandningen genom en silduk. Tryck ut all saft med en sked.
- Skölj glasflaskor med kokande vatten (skölj evt. med atamon) och häll upp rabarbersaften i flaskorna. Saften kan förvaras i kylskåpet i 1-2 veckor, men tror inte att du kan låta den stå så länge.