FAQ

Barnpsykolog: Barn får panikångest, när de kommer bort

”Vi söker föräldrarna till Sally, fyra år, som har kommit bort från sin mamma och pappa. Kontakta receptionen.”

Det är ett meddelande, som ofta hörs i högtalarna, på landets nöjesparker och lekland. Det kan nämligen vara svårt att alltid hålla koll på de små, när det finns många människor och mycket att titta på runt omkring. Men för barnen är det en obehaglig upplevelse att komma bort – även om mamma och pappa dyker upp igen efter en kort stund.

”När små barn kommer bort från deras föräldrar, får de känslan av att vara helt ensamma i världen. De kan inte reflektera över, vad de ska göra och tror helt enkelt, att deras mamma eller pappa är borta för alltid. Därför kan de få panikångest och bli väldigt ledsna” förklarar barnpsykologen John Halse.

Ångest över att bli övergiven

Även små barn, som oftast bara är ifrån sina föräldrar i kortare stunder åt gången, kan få ångest över att bli övergiven och inte kunna klara sig själv.

”Upp till fem-sex års åldern är den största grunden till ångest hos barn, just att bli övergiven. Så det hjälper inte att säga att de ska fråga en vuxen, om de kommer bort. Logiken försvinner nämligen när ångesten och rädslan tar över. Det motsvarar känslan, när en vuxen får en panikattack. Små barn kan inte tänka rationellt i en sådan situation. De tror, att de aldrig kommer att se sin mamma och pappa igen,” säger John Halse.

Mamma kommer tillbaka

De flesta barn lär sig dock med åldern, att mamma och pappa kommer tillbaka när barnet inte kan hitta dem. Men man kan inte träna sitt barn i att bevara lugnet eller kontakta en vuxen, om hen kommer bort. Det är först när barnet är sju-åtta år gammalt, som hen är medveten om att mamma och pappa kommer tillbaka igen. Därför är det en bra idé att ge barnet ett armband med telefonnummer (t.ex.

Derfor er det en god idé at udstyre barnet med et armbånd med telefonnummer (f.eks. ett infoband eller ett ID-armband av papper), så att man kan komma i kontakt med er, om olyckan skulle vara framme, och den lilla kommer bort i folkmassan. Både för din egen – och särskilt för barnets skull.

”Ur barnperspektiv är det en allvarlig situation att komma bort. Det ger en känsla av att bli lämnad ensam. Det hjälper inte att man bestämmer en plats, där man ska träffas om någon kommer bort. Det är ett barn under sex år nämligen för liten för att komma ihåg. Det är barnet för litet för att kunna hantera” sägerJohn Halse.

Så hittar ni varandra snabbt, om oturen skulle vara framme

Ge barnet ett infoband runt handleden, där barnets namn står tillsammans med ett telefonnummer, där man kan komma i kontakt med den vuxne. Du kan också skriva ner ev. sjukdomar, allergier eller annan viktig information på armbandet.

Infobandet har en låsmekanism, som gör det enkelt för föräldrarna, men svårt för barnet, att ta av och på, så att det kan användas om och om igen.

Du kan också använda pappersarmband, som är billigare att köpa, men som bara kan användas en gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.