BARNKLÄDER, KREATIV, SÖMNAD

DIY: Sy en ballongkjol till barn själv utan mönster

Jag syr en del kjolar till Carla. Ofta består de bara av en bit tyg med resår i midjan. Men ibland gillar jag att lägga lite mer krut på det, och eftersom Carlas motto är ”ju mer volym, desto bättre”, är det en väldigt bra idé att sy en ballongkjol.

Jag är själv av årgång 1976. Så jag kommer med skräckblandad förtjusning ihåg tonåren med min silverfärgade ballongkjol och min balltröja samt svarta converse – trendigt värre 1989… Jag får nog erkänna att jag aldrig kommer att bära en ballongkjol igen. Men jag tycker det ser jättegulligt ut på Carla.

Detta behöver du till en ballongkjol


Min kjol är ca en storlek 104. Men alla delar är enkla att anpassa till mindre eller större storlekar. Till en storlek 104 ska du klippa till:

En bit gummiband på 90 cm
En bit tyg på 110 cm x 35 cm
En bit foder på 110 cm x 27 cm
En bit resår till midjan med måtten 44 cm x 18 cm

Nåla samman yttertyg och foder med rätsidorna mot varandra, och fäst samtidigt gummibandet ca. 1 cm från tygkanten. Sy därefter ihop.


Nu ser kjolen ut såhär.


Vik tyget rätsida mot rätsida för att sy ihop sidosömmen. Jag har valt att sätta en tvättlapp i denna kjol, så den ska också sättas fast i sömmen på fodret.


Såhär ser fodret ut med tvättlapp.


Eftersom Carla går på förskolan, är det mycket praktiskt med ett strykmärke i kläderna. De kan tvättas på upp till 90 grader och tål torktumlare. Det blir en snygg detalj och de kan fås med fina motiv tryckta på. Den här gången har vi valt ett strykmärke med en häst. Stryk fast strykmärket på fodret.

Så är själva kjolen färdig, men vi saknar resåren. Lägg resåren med rätsida mot rätsida och sy ihop sidosömmen.


Vik resåren dubbelt avigsida mot avigsida och sy fast den på kjolen. Eftersom du ska hålla koll på två lager resår, foder samt yttertyg, så kan det vara en bra idé att använda några extra nålar.


När resåren är på plats, är kjolen färdig – blommor utanpå och fina prickar invändigt.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.