DIY, KREATIV

Hur tar man bort klistermärken?

Hur tar man bort klistermärken utan att förstöra underlaget?

När du sätter fast ett klistermärke på en yta vill du att det ska fästa riktigt bra och hålla länge – ända fram till den dagen då du inte längre vill ha klistermärket sittande längre! Nu vill du gärna kunna ta bort märket igen utan några synliga spår av vare sig limrester eller själva märket.

Du kan behöva försöka lite olika metoder när du vill bort ett klistermärke. Hur hårt det sitter fast beror på vilket material klistermärket är gjort av, vilken yta det är fäst på och inte minst hur länge det har suttit fast. Vet du redan innan du sätter på klistermärket att det ska vara lätt att ta bort igen? Då kan vi rekommendera att du tar en titt på våra namnlappar eller minilappar.

Hur tar man bort klistermärken från flaskor?

Hur tar man bort klistermärken från metall? Från en bil, från en dator eller en annan metallyta?

Använd inte en glasskrapa för att ta bort klistermärken från metall. Testa istället med en hårtork! Börja med att blåsa ganska kall luft på ytan och skruva upp värmen gradvis om det inte händer något. Håll munstycket nära klistermärket och blås luft mot klistermärket tills limmet värms upp så att du kan ta bort klistermärket med fingrarna eller kanske ett tunt, mjukt plastverktyg som en liten stekspade eller liknande. Du kan även testa den här metoden på glas, men undvik att använda en hårtork om klistermärket är på plast, eftersom plasten kan bli mjuk eller förlora formen.

Hur tar man bort klistermärken från en bil?

Hur tar man bort själva limmet från klistermärken från en yta?

Här måste du vara uppmärksam på materialet som limmet är fäst på. Det finns olika knep för att ta bort limrester från ett klistermärke. Om det är limmat på glas kan du prova med en glasskrapa. Beroende på typ av lim kan du testa att gnugga försiktigt med matolja, lampolja eller ren alkohol. Om inget av detta fungerar kan du även testa med universalmedlet WD-40. Spraya på, vänta ett litet tag och dra försiktigt bort märket.

Hur tar man bort ett klistermärke eller en etikett från glas eller ett fönster?

Som tur är är glas ett ganska enkelt material att ta bort klistermärken från. Använd hårtorksmetoden, gnugga med alkohol eller en olja. Om du vill ta bort en etikett från en glasburk som det har varit kanske inlagd gurka eller rödbetor i skall du inte sätta den tomma burken i diskmaskinen. Det varma vattnet kommer inte vara varmt nog till att lösa upp limmet för det mesta. och om du har otur, kommer det sitta små pappersbitar på alla dina nydiskade koppar, glas och tallrikar.

Hur tar man bort klistermärken?

Eller hur tar man bort dom från kläder?

Detta kan vara något av det svåraste att lyckas med. Börja med att skrapa bort så mycket av märket och klistret du kan men utan att skada fibrerna i tyget – lättare sagt än gjort. Lägg plagget i kallt vatten över natten. Om du har tur och limmet är vattenbaserat kan det mesta försvinna här. Ett lim som Karlssons Klister eller epoxylim kommer inte att försvinna så här kan du (om plagget tillåter det förstås) testa med kemisk ren bensin. När du har gnuggat bort märket och limmet, massera in ett flytande tvättmedel och låt det sitta i en timme eller två. Tvätta nu plagget på ganska låg värme – 30 eller 40 grader. Nu borde märket vara helt borta och limmet upplöst.

Ta bort klistermärken från olika plastmaterial

Det finns riktigt många olika plastmaterial som kräver lite olika metoder. Mjuka plaster är de svåraste och här skall du inte använda hårtorksmetoden men försök att pilla bort så mycket du kan, gnugga med en fuktig trasa eller tvättsvamp. Men en del klistermärken kan sitta så bra fast på mjuka plaster att det antagligen inte kommer gå att få bort allt. På hårda plastytor kan du använda en skrapa eller ett rakblad. Skär försiktigt längs med undersidan, lyft upp märket och behandla med vatten eller kemisk ren bensin beroende på vilken plast det handlar om. Hård plast som skärbrädor eller leksaker kan tåla en hel del. Lampolja kan också testas här!

Ta bort klistermärken från tapet

Det finns många olika tapetmaterial och om din tapet är räfflad eller har textilstruktur kan det här bli ett svårt projekt. Starta med att blöta upp märket med ljummet vatten och se om du kan gnugga bort det. Limmet kommer antagligen att efterlämna ett märke under alla omständigheder så om du har en rulle extra tapet är kanske ett tapetbyte bästa läsningen – antingen ett mindre område eller en hel vad. Använd aldrig olja eller kemisk ren bensin på tapeter, det kommer ge fläckar.

Hjälp! Ungarna har satt fast klistermärken på kylskåpet!

De flesta barnfamiljer har nog upplevt att barnet har satt fast ett eller flera klistermärken på kylskåpet. För att inte repa ytan, använd inte en skrapa eller ett rakblad. Börja med hårtorksmetoden. Om det inte fungerar, gnugga med ljummet vatten. Nästa steg kan vara (när ytan är torr igen) att försiktigt gnugga med ett suddgummi eller om inget hjälper (och kylskåpets yta kan klara det) se om den aceton man använder för att ta bort nagellack fungerar. Så snart allt är borta, tvätta ytan ordentligt med vatten och diskmedel (eller vanligt rengöringsmedel).

Hur tar man bort klistermärken från trädörrar eller annat trä?

Om du vill ta bort klistermärken från trä (kanske från dörren till barnets rum, en klassisk utmaning) måste du vara medveten om hur träet har behandlats innan du provar olika metoder. Prova hårtorkstricket med kall luft till att starta med, men var försiktig så att du inte skadar träet. Om dörren är målad är lackerad är det mycket enklare. Matolja kan också ett bra val för speciellt hårdare träsorter – men oljan kan också missfärga träet.

Alla ovanstående metoder används på egen risk 🙂 Lycka till!

Olika metoder för att ta bort klistermärken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.