BARNKLÄDER, KREATIV, SÖMNAD

Pillowcase dress: Beskrivning på sommarklänning till flickor

För nuvarande massproducerar jag pillowcase-klänningar (en sommarklänning till tjejer) till Carla, så att vi blir redo för de varma sommardagarna.

Eftersom Carla inte är så stor än, så kan jag samtidigt använda mig av lite tygrester. Förra året spenderade vi semestern i vår sommarstuga och p.g.a. de många varma dagarna, gick Carla i stort sett bara i dessa pillowcase-klänningar, så jag satsar på att hon kommer att gilla modellen lika mycket i år.

Eftersom en pillowcase-klänning har en lös passform, så kan vi faktiskt använda de från förra året som sommartoppar, nu när de har blivit för korta – det ser jättegulligt ut med ett par mamelucker till.

Du behöver

Börja med att klippa fram- och bakstycke (de är likadana, så du kan med fördel lägga tyget dubbelt). Egentligen tar du bara en kvadrat och klipper av de två översta hörnen. Till min klänning i storlek 98 mäter tyget 40 cm längst ner, 20 cm överst (det blir till en halsringning), 23 cm från armhål till nederkant och 18 cm från halsringning till armhålens slut.

Nu ska du klippa ut en klänning och ett knytband. Klänningen mäter 100 cm x 13 cm, och knytbandet mäter 88 cm x 5 cm (man kan också använda ett fint band – du behöver inte sy det själv).

Observera att tyget ligger dubbelt på bilden. Knytbandet ska användas som axelband.

Sy ihop knytbandet med rätsida mot rätsida och gör samma sak med kjolen.

Sy ihop fram- och bakstycke i sidorna rät mot rät.

Nu ser dina delar ut såhär, när du har vänt dem avigsida mot avigsida. Det där med att vända ut rätsidan på knytbandet är inte min favoritsyssla, men det har blivit betydligt lättare, efter att jag har skaffat mig en rouleau vändare.

Överlocka eller zickzacka halsringningen och ärmhål på fram- och bakstycke.

Vik in ändarna på knytbandet och sy ihop.

Nu ska vi anpassa kjoldelen till klänningens överdel – sy i en eller två rynktrådar och rynka ihop kjolen tills den har rätt bredd.

Sy på kjolen och lägg upp.

Gör ett litet uppvik, som motsvarar ärmhålet på både fram- och bakstycke – jag har använt en sömsmån på 1,5 men det räcker med mindre också. Det kan vara svårt att få det fint i slutet av ärmhålet, men det hjälper om du klipper ett litet hack i tyget (i det som blir den invändiga sömmen nederst i ärmhålet) innan du syr.

Nu ska du sy en kanal till knytbandet i halsringningen på fram- och bakstycke. Du viker bara den översta kanten med avigsida mot avigsida – anpassa ditt uppvik efter hur brett ditt knytband ska vara.

Nu ser klänningen ut såhär.

Nu ska klänningen pyntas lite, och jag har valt ett Namnband från ikastetikett.se i rosa med ett fint hjärta på… det finns något att välja på för alla smaker, men det här är helt klart en av Carlas favoriter. När jag fick namnbanden med posten, ville hon ha med de till förskolan för att visa upp dem.

Så ska knytbandet dras igenom de två kanalerna på fram- och bakstycke. Jag har valt att knyta en knut, men det ser också väldigt fint ut med en rosett. På min modell har jag rynkat framstycket lite, eftersom kjolen annars blir lite bred för Carla. Men det anpassar man bara, när klänningen provas på.

Så är klänningen färdig – den går snabbt att sy och är enkel att variera, beroende av vilket knytband man väljer, och vilka detaljer man tillför. Jag kommer helt säkert att sy några till av denna modell, för den passar riktigt bra till strandturen också, eftersom det är en lös modell, som snabbt tas på över den våta baddräkten, när man ska iväg och köpa glass…och vi satsar såklart på en varm sommar 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.