DIY, I KÖKET, KREATIV

Personlig värdinnegåva: Hemgjord choklad och salta mandlar med lakritssmak

Personliggör din värdinnegåva med stickers.

Vi har haft turen, att bli inbjudna till påsklunch hos vänner och familj – vi ser verkligen fram emot det. Jag har alltid med mig en värdinnegåva till sådana tillställningar och ju mer personlig den är, desto bättre tycker jag.

Min hemgjorda choklad är populär bland familjemedlemmarna, men de salta mandlarna med lakritssmak är också ett bra alternativ.

Själv är jag typen, som också uppskattar en fin bukett blommor, för jag måste nog erkänna att jag absolut inte har gröna fingrar. Därför är mängden blommor hemma hos oss väldigt begränsad. Jag är nämligen den, som köper en orkidé och byter ut den, när blommorna faller av, eftersom jag vet, att jag aldrig får den att blomma igen.

Här får du några exempel på enkla, personliga och ätliga värdinnegåvor i en söt och en salt version.

Detta behöver du till en personlig värdinnegåva:


Sätt egna klistermärken på burkarna. Det finns massor av färger att välja mellan hos ikastetikett.se, men jag har valt gula med anledning av påsken.

Recept: Choklad

Smält först chokladen över vattenbad. Du kan använda ljus, mörk eller vit choklad – det är en smaksak. Du kan eventuellt hälla i hackade nötter eller mandlar i den smälta chokladen, innan du häller den i din silikonform.

Nu ska chokladen in i kylskåpet – de är klara efter cirka en timme.

Recept: Marcipanägg med chokladöverdrag

Medan du väntar, kan du göra de läckra marcipanäggen. Skär marcipan i mindre bitar och rulla dem till ägg.


Smält den mörka chokladen över vattenbad och doppa marcipanäggen i chokladen – jag använder två gafflar för att vända runt dem i chokladen. Lägg dem därefter på en skärbräda eller ett fat med en fryspåse på, så att det är lättare att göra rent efteråt och så att chokladen är lättare att lossa när den stelnat.

Nu ska äggen pyntas. Jag har använt frystorkade hallon och hasselnötskrokant, men det finns många andra möjligheter.

Medan marcipanäggen kallnar i kylskået i cirka en timme, kan du gå igång med att göra den andra värdinnegåvan. Mumsiga salta mandlar med lakrits.

Recept: Salta mandlar med vit lakrits

Häll 400 gram mandlar i en skål och tillsätt 1,5 matsked lakritspulver och 3 matskedar fint salt. Häll kokande vatten över, så att mandlarna täcks. En mindre portion kanske räcker, men det gör ju inget om det blir lite över till dig själv 🙂

Låt mandlarna dra i en timme. Häll därefter bort vattnet och fördela mandlarna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Strö ev. över lite extra salt över mandlarna, innan du kör in dem i ugnen på 175 grader i 20 minuter.

Nu ska mandlarna bara hällas i en burk med ett klistermärke från ikastetikett.se, och så har du en underbar värdinnegåva klar.

När chokladen har kallnat, hälls de också upp i glasburkar.

Recept: Tyglock till syltburkar

Om du vill, så kan du sy ett litet tyglock till burkarna.

Lägg locket på en bit tyg och klipp ut. Se till att det finns rikligt med tyg längs kanten. Du kan alltid klippa av mer efteråt, om det är för mycket.

Lägg sedan tyget (med avigsidan upp) över burken med lock på och mät upp en bit gummiband, så att det räcker hela vägen runt. Sy ihop gummibandet och nåla sedan fast det i tyget, medan det ligger över locket på burken.

Så ska gummibandet sys fast – kom ihåg att dra ut tyget, allt eftersom du syr.

Därefter sätt du kantband på kanten av tyget. Du kan också välja att göra ett helt vanligt uppvik, om du hellre vill det.

Nu är locket färdigt, och du har två personliga värdinnegåvor klara.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.