ryggsäck med klistermärke
BARNKLÄDER, DIY

Snart dags för skolstart! Märk barnets saker – för din egen, barnets och skolans skull…

Jag har en grabb på 6 år som nu i dagarna börjar i förskolan. Det är ganska omtumlande för honom (och för oss!) och innebär att han har fått en ny fin ryggsäck med – förstås – dinosaurier på. Inne i ryggsäcken döljer sig en matlåda (vi bor i Danmark, därför matlåda med till lunchrasten) och ett pennskrin med tre fina nya blyertspennor, en liten röd pennvässare och suddgummi.

Allt kommer vara nytt för honom i starten med nya kamrater, nya lärare, ny garderob och nya lokaler att lära att känna. Kommer han att komma ihåg var hans ryggsäck ska hänga? Antagligen. Kommer det bli lite förvirring när 4-5 unga pojkar och flickor ska ta upp sina pennskrin vid samma bord och komma ihåg vilka pennor som tillhör vem? Antagligen. Kommer det ligga små högar ute vid garderoberna med skor, byxor man bytte till för dem man hade på blev för varma och man bytte till kortbyxor eller några kepsar? Mycket antagligen!

Man kan inte sätta märken på allt, men vi har satt märken på toppen av hans ryggsäck, jacka, pennskrinet, plastflaskan med vatten och i hans gummistövlar. En del av sakerna känner han igen själv, men just precis gummistövlar kan vara svårt. De flesta liknar varandra och är köpta från samma butiker eller butikskedjor och det kan vara svårt att bedöma om det är storlek 31 eller 32 i dom tre olika mörkblå par som står bredvid varandra där i garderoben. Här en bild av hans ryggsäck ovanifrån.

ryggsäck med klistermärke

När du sätter lappar i barnets kläder och saker hjälper du alla inblandade i processen!

Ett: viktigast av allt så hjälper du barnet att enkelt hitta och hålla ordning på sina saker. Även om ditt barn inte kan läsa ännu brukar de känna igen sitt namn och om du dessutom sätter på en figur eller symbol som barnet gillar (hos oss blev det förstås en dino) ja så blir det lätt för ditt barn. Skolstart i sig själv kan vara en stor sak för en liten pojke eller flicka så ju mindre förvirring du kan bidra med desto bättre. Gör det lätt för ditt barn att hålla koll på sina saker. Sätt ett telefonnummer i så att den som kanske hittar en tappad vante utanför skolan enkelt skall kunna ringa dig.

Två: du hjälper personalen och lärarna på förskolan (eller skolan) att kunna hjälpa barnen! Någon tappar en keps på lekplatsen. En vuxen kommer förbi, tar upp den och ser att det står “Maria Estevez” i. Nu blir det lätt att lägga den i i Marias garderob om Maria inte är i närheten. Det sparar enorma mängder tid och frustrationer – och vi vet alla, att den låda eller korg som de flesta dagis och skolor har med bortglömda saker har ungefär samma dragningskraft som ett svart hål…det är svårt för saker att komma upp igen. En konstig naturlag men så funkar det!

Tre: du hjälper inte minst dig själv. Efter en lång dag på kontoret är det inte alltid superspännande att åka ner till köpcentret för att hitta en ny mössa för att den gamla försvann under dagen – och i morgen skulle det bli nollgrader och blåsigt. Du sparar dig själv för stress och en massa pengar. Bara några borttappade saker per år blir till en hel del under den period på kanske 7-8 år när märkning av ditt barns kläder och prylar är smart.

Det finns många olika sätt att märka kläder, skor, vantar, skolväskor, ryggsäckar, mobiler och allt annat ditt barn har med sig till skolan. Du kan se en massa finurliga varianter och få inspiration här.

Men gör det före förskolan eller skolterminen startar, det är i alla fall ett tips från mig som (antagligen, vi vet det inte för det har inte hänt att vi har tappat bort nåt som inte kom till rätta igen!) är en riktigt bra, snabb och billig investering.

Fredrik

P:S. Om du undrar över telefonnumret på bilden, så är det ett danskt nummer. Danska nummer har åtta tal och vi har inga riktnummer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.