FAQ

Vad är Tyvek®?

Pappersarmband är samma sak som Tyvek-armband. Men vad är egentligen Tyvek? Även om vi kallar våra populära armband för pappersarmband så är de inte gjorda av papper, utan av det smarta materialet Tyvek.

Tyvek-armbandet är ett billigt armband och ett väl fungerande kontrollarmband som är lätt att trycka på. Det är därför ett mycket populärt armband för accesskontroll. Hos Ikast Etikett är det det armband vi säljer flest av per år. Du kan också få Tyvek-armband med RFID-chip.

Tyvek är mycket svårt att riva sönder, men det är enkelt att klippa eller skära av det.

Tyvek-armbandet trycks som standard med svart tryck. Utvecklingen inom print och tryck har gjort att vi idag kan trycka digitalt. Det kostar lite mer, men skillnaden har blivit mycket mindre.

Om du ska använda ett armband i flera färger och om du ska ha färre än 1000 st., kan det ändå vara billigare att trycka på ett tygarmband. Fråga oss om priserna.

Vad är Tyvek tillverkat av?

Tyvek är ett registrerat varumärke av det börsnoterade amerikanska företaget DuPont, som ligger bakom många innovativa produkter som har förbättrat olika branscher över hela världen.

Tyvek är ett non-woven (icke-vävt) material som spunnet samman med värme och tryck av syntetiska fibrer av polypropen. Det upptäcktes 1955 av Jim White i DuPonts laboratorium. Varje Tyvek-fiber är cirka 8 gånger starkare än ett människohår.

Tyvek har några bra egenskaper och används bland annat till isolering av hus och tak, inom läkemedelsindustrin som förpackning, kuvert, julgransmärken (försök att lägga märke till märket de oftast har upptill – runt stammen), skyddsdräkter m.m.

Fakta:

  • Tyvek är ett mycket lätt material som väger väldigt lite.
  • Tyvek är brandsäkert klass 1, vilket är en av de bästa klassificeringarna för att förhindra eldsspridning.
  • Tyvek är kemiskt resistent och kan därför användas till skyddsdräkter, t.ex. heldräkt. Det är också dimensionellt stabilt (lika starkt i alla ledder), pH-neutral och mycket slitstarkt.
  • Tyvek är varken papper eller tyg.
  • Tyvek är 100% återvinningsbart.
  • Vattenånga kan passera genom Tyvek, men inte flytande vatten. Det gör att materialet är andningsbart samtidigt som det är vattenavvisande. Därför är det fortfarande bekvämt att bära i flera dagar på en festival utan att huden under blir klibbig och blöt – och till skillnad från papper löses armbandet inte upp efter en regnskur eller handtvätt.

Hållbarhet:

Trots att man både kan skriva och trycka på Tyvek så kan det inte återvinnas med papper. Det är plast och ska deponeras med plast för att kunna återanvändas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.