FAQ

Vad är Tyvek ®?

Pappersarmband är samma som tyvekarmband. Men vad är tyvek är egentligen? Även om vi kallar våra populära armband för pappersarmband så är de inte gjorda av papper, utan av det smarta materialet tyvek.

Tyvekarmbandet är ett billigt armband och fungerar bra som kontrollarmband som är lätt att trycka på. Det är därför det är ett mycket populärt armband vid ingångskontroller. På Ikast Etikett är det det armband vi säljer mest av på årsbasis. Du kan även få tyvekarmband med RFID-chip.

Tyvek är mycket svårt att riva av men det är lätt att klippa eller skära upp.

Vanligast är att trycka tyvekarmbandet med svart tryck. Utvecklingen inom print och tryck har gjort att vi idag kan trycka digitalt. Det kostar lite mer, men prisskillnaden har blivit mycket mindre.

Om du ska använda ett armband i många färger och ska ha färre än 1000 stycken kan det fortfarande vara billigare att trycka det på ett tygarmband. Kolla med oss om vilka priser som gäller.

Vad är Tyvek gjort av?

Tyvek är ett registrerat varumärke av det börsnoterade amerikanska företaget DuPont, som står bakom många innovativa produkter som har förbättrad många olika branscher över hela världen.

Tyvek är ett non-woven-material (icke-vävt) där syntetiska fibrer av polypropylen har spunnits ihop med hjälp av värme och tryck. Det “upptäcktes” 1955 av Jim White i DuPonts laboratorium. Varje Tyvek-fiber är cirka åtta gånger starkare än ett människohår.

Tyvek har vissa särskilt goda egenskaper och används bland annat till isolering av hus och undertak, i läkemedelsindustrin som inpackning, i kuvert, julgransuppmärkning (titta på det märke som granar ofta har i toppen runt stammen), skyddsdräkter med mera.

Fakta:

  • Tyvek är ett mycket lätt material.
  • Tyvek är flamhämmande i klass 1, som är ett mått på hur lite elden sprider sig i materialet.
  • Tyvek är kemiskt resistent och kan därför användas till dräkter inom sprutlackering.
  • Dimensionellt stabilt (lika starkt i alla ledder), Ph-neutralt och mycket slitstarkt.
  • Tyvek är varken papper eller tyg.
  • Tyvek är 100 % återanvändbart.
  • Vattenånga kan passera genom Tyvek men inte flytande vatten. Det gör att materialet andas samtidigt som det är vattenavstötande. Därför går det att bära i flera dagar på en festival utan att huden under blir skrumpen och våt, och till skillnad från papper löser armbandet inte upp sig efter en regnskur eller en handtvätt.

Hållbarhet:

Även om man både kan skriva och trycka på Tyvek kan det inte återanvändas med papper. Det är plast och ska slängas med annan plast, så att det kan återanvändas.

Söker du efter ett entreband i ett annat material? Vi har även tygarmband och silikonarmband.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.