FAQ

Svenska familjer tappar bort barnkläder för 932,5 miljoner kronor

Kom ditt barn också hem utan tröja, regnjacka eller ena skon förra veckan? 88 procent av svenska barnfamiljer har upplevt att deras barn har förlorat kläder i till exempel förskolan eller i skolan, visar en ny undersökning.

LADDA NER PDF

Upp till 88 procent av Sveriges småbarnsföräldrar lägger en stor del av ekonomin på barnkläder, eftersom de försvinner i förskolan eller i skolan. Det visar en undersökning som Webpol har genomfört för ikastetikett.se.

Sett till landets cirka 773.000 barnfamiljer innebär de förlorade barnkläderna en summa på runt 932,5 miljoner svenska kronor. Bland deltagarna i undersökningen har 28 procent fått säga adjö till minst en tröja. 58 procent svarar att deras barn har tappat minst ett par vantar, medan 18 procent har förlorat regnkläder och 13 procent skor. Men även tofflor och strumpor hör till det som ofta måste ersättas. Och det kan bli en dyr historia. Ungefär hälften av kläderna i svenska familjers garderober är nämligen märkeskläder som har ett litet Hollymärke eller en LEGO-logo tryckt på sig.

Så märker du bäst upp barnkläderna

  1. Använd rätt sorts uppmärkning till kläderna. Namnlappar går snabbt att sätta på och de fungerar bra till ytterkläder och skor. Strykmärken är bättre till vardagskläder som tvättas ofta. Strykmärken är extra hållbara, lätta att stryka på och billiga.
  2. Placera märket där det inte kan slitas av och där man vanligtvis letar efter det. Det kan till exempel vara i nacken eller på tvättanvisningarna.
  3. Skriv både förnamn och första bokstaven i barnets efternamn på märket.
  4. Skriv telefonnummer på märket så att det går snabbt och lätt att få tag i ägaren.
  5. Sätt en unik figur på märket och använd samma varje gång. På så sätt kan små barn känna igen sina figurer även om de inte kan läsa.

Fakta från undersökningen

  • 38 procent har förlorat minst en mössa, 29 procent har förlorat minst ett par strumpor.
  • 3 procent har tappat bort kläder hemma.
  • En femtedel tappar bort kläder för över 715 kr om året. 31 procent har tappat bort kläder för 285-715 kr.
  • Föräldrarna i undersökningen har barn i en ålder från 0 till 15 år och undersökningen har besvarats av 1022 personer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.