Har du krusbär i trädgården? Här är vårt favoritrecept på krusbärssaft med mynta och vanilj!
Högsommaren bjuder inte bara på sol och bad (och en eller annan regnskur) men också på mogna bär. Jordgubbarna och smultronen kommer först, så brukar svarta och röda vinbär bli fyllda av sol och smak och så lite motvilligt till sist körsbär och krusbär. Egentligen är körsbär inte bär men tillhör plommonsläktet men det får bli en annan historia 🙂
Det finns många olika slags krusbär. Hemma hos oss har vi två varianter, den röda/rödlila och den illgröna. Den röda är lite sötare generellt och den gröna varianten har oftast lite mer syra. Visste du att krusbär är bra för hjärtat? Krusbär innehåller ganska mycket kalium som gör livet lite lättare för kroppens viktigaste muskel, och per gram fruktkött nästan 20 gånger med c-vitamin än apelsiner. Så det är ett superbär vi pratar om! Jag blev nyfiken på hur länge vi har haft krusbär i Sverige och läste på wikipedia att den funnits här sedan 1600-talet och kommer från Centralasien.
Men här kommer ett recept som jag har fått från min mamma. Måtten är inte exakta utan du kan experimentera så du får en saft som passar dig och din smak. Men ungefär så här brukar jag göra:
Fredriks krusbärssaft med mynta och vanilj
Plocka alla mogna krusbär. Tag gärna handskar på – det sticks! Plocka av allt nu när du är i gång 🙂 Skölj bären i vatten men du behöver inte ”noppa” dom. Om du har plockat exempelvis 3 liter bär brukar jag gånga med 3 (men i deciliter) och hälla upp 9 deciliter vatten i en kastrull. I med bären, släng ner en ordentlig handfull (eller två) mynta från köksträdgården och korn från en hel vaniljstång.
Koka bär, mynta och vanilj till bären är mjuka. Mosa dom med en stor träsked eller annat verktyg. Koktiden kan variera men en kvart brukar vara lagom. Nu häller du över den varma massan i en silduk eller annan avrinningsanordning och väntar till all vätska har runnit igenom. Nu häller du över saften i en ny kastrull och rör i strösocker. Även här gäller 3-regeln men i deciliter så ungefär 9 deciliter socker till 3 liter bär. Koka upp försiktigt under omrörning i ett par minuter. Om det kommer skum på toppen (ibland gör det, ibland inte, vet inte varför) kan du ta bort det med en sked.
Nu är saften klar! Låt svalna, häll över på skållade flaskor och sätt in på kyl. Om du håller saften kall kommer den hålla länge men jag tror inte det kommer bli ett problem, så god är denna saft. För ett trevligt och lite mer proffsigt utseende (eller om du vill ge bort saften som present?) kan du sätta på din egen flasketikett. Dom säljer vi här från bara 5 stycken med din egen text på.
Ha en fantastisk augusti!
Fredrik