KREATIV

Julklappstips: snygga presenter du kan göra själv

Tidigare var det ganska vanligt att göra egna julklappar – och varför inte ta upp denna tradition igen? I en tid då “tid” just är en bristvara, finns det väl ingen större kärleksgest än att använda tid och goda tankar på att göra en personlig present till vänner och familj.

Tvål och kroppsskrubb

Du hittar många olika recept på skrubb på nätet, till exempel här hos https://www.healthline.com/health/skin/diy-body-scrub. Många av recepten du hittar har samma grundläggande ingredienser (mandelolja och socker), och sedan kan du anpassa dem själv med olika dofter, som lavendel, vanilj, ingefära, mynta, citron eller kaffe. Prova dig fram och hitta ett recept som du själv tycker är bra, innan du gör skrubb till familj och vänner.

När du har gjort en god portion skrubb kan den fyllas i glas. Du kan använda gamla syltburkar. Glasen måste förstås vara rena, både invändigt och utvändigt. Om det finns rester av gamla etiketter, se till att ta bort dem helt. Tvätta glasen noga med diskmedel inuti. Precis innan du fyller på skrubben i glaset bör du skålla både glas och lock. Undvik att röra glaset för mycket, så har du en bra utgångspunkt för att fylla skrubben i ett helt rent glas. Du kan även skölja glasen med alkohol för att desinficera dem.

Snygga glas med fina etiketter

Som pricken över i-et måste glasen med skrubb förstås ha en fin etikett. Du kan designa dina egna etiketter på Ikast Etikett. Sätt etiketter på locket och själva glaset. Här har vi gjort exempel på etiketter med en fin blomsterrank och enkelt text som beskriver innehållet.

Handgjorda tvålar

Handgjord tvål är dekorativt och tvålen kan lukta precis som du vill. En fördel med fast tvål är att du sparar på plastförpackningar när du byter ut den flytande handtvålen mot tvålstycken. Det är inte svårt att göra din egen tvål, och det finns många handledningar på nätet med recept på tvål. Det som verkligen gör tvålen rolig att göra och få är när du experimenterar med att tillsätta dofter, färger, korn, glitter eller gömmer en leksak i tvålen. Du kan även stämpla tvålen eller gjuta den i roliga former.

Personlig förpackning

På den första bilden från vänster har vi vikt en bit revet randigt papper runt tvålen. Till sist fästes pappret med en fin klistrelapp för förpackning.

TIPS: En stor bit tvål kan bli lite snuskig över tid. Så se till att tvålstyckena inte blir för stora.

Om du syr kläder, halsdukar eller annat till familj och vänner, måste du förstås sätta på labels. Du kan beställa dina egna vävda etiketter hos Ikast Etikett, som du kan sy fast på kläderna. Du kan även dekorera kläderna med namn eller fina illustrationer genom att göra dina egna strykemärken.

På bilderna nedan kan du få inspiration till andra hemmagjorda julklappar med egna från-och-till-etiketter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.