ARMBAND, EVENTS, HÅLLBARA

Kork: Det hållbara valet

Hos Ikast Etikett hittar du både korkarmband med text och logo och nyckelsnodd i kork, som en del av vårt hållbara sortiment – och det finns en god anledning till det. Kork är nämligen ett särskilt hållbart val. Men kanske undrar du, “kork, vad är det?” och “varför har det hållbara egenskaper?” Det kan du läsa mer om nedan:

Kork kommer från korkträdet, som är ett träd. I Norge känner vi vanligtvis till kork från anslagstavlor eller grytunderlägg. Korkträdet växer i Medelhavsområdet, och särskilt i Portugal. Kork har länge varit mindre uppskattat, men korkens hållbara egenskaper har, tillsammans med nya produktionsmöjligheter, gjort kork till ett attraktivt material igen.

Vilka hållbara egenskaper har kork?

Kork är genialt sett ur hållbarhetssynpunkt. Korkträdet absorberar nämligen mer koldioxid än vad det avger – även när man räknar med transport och produktion av korkprodukterna. Samtidigt bidrar kork i mycket hög grad till biologisk mångfald i de stora områden där korken växer. Faktum är att korkskogarna är en av 35 områden med biologisk mångfald, tillsammans med Amazonas, den afrikanska savannen och Borneo.

Hur tillverkas kork?

Korken skördas från korkträd och torkas, för att sedan användas till otaliga olika produkter. Ett korkträd måste vara 25 år innan man kan skörda korkbarken för första gången. Det är bara barken från trädet som används och därför skalas korken av trädet. När barken skördas är den torr och lätt att separera från stammen. Efter 9 år kan man skörda bark från samma träd igen. Den skonsamma skörden bidrar därmed också till trädet hållbara egenskaper. Korkträd kan bli upp till 200 år gamla och det är därför möjligt att skörda från samma träd 15-18 gånger under träets livstid.

Vad används kork till?

Kork är ett fascinerande material eftersom det kan användas till många olika saker. I Norge känner många till korkproppar från vinflaskor, bruna anslagstavlor och grytunderlägg, men kork kan användas till mycket mer än så – och intresset för kork har ökat de senaste åren. Den världsberömda kyrkan Sagrada Familia i Barcelona har golv av kork. Gaudi valde kork bland annat för att det bidrar till att skapa bra akustik. Även i moderna byggnader blir kork allt vanligare. Nya produktionsmöjligheter har gjort det möjligt att få kork att likna trä som ek och valnöt, vilket gör att korken återigen kan bli ett attraktivt material i nya byggnader som golvbeläggning. Till och med NASA har fått upp ögonen för kork, som används som skydd mot eld och is.

Hållbara nyckelband och armband tillverkade av kork

Hos Ikast Etikett är vi glada att kunna erbjuda fina nyckelsnoddar i kork och korkarmband som en del av vårt hållbara produktutbud. Korkprodukterna är riktigt fina och sticker ut från mängden armband och nyckelband. Samtidigt är de extremt hållbara och ett korknyckelband blir bara finare av att användas. Du kan naturligtvis också tryggt välja ett korkarmband som kontrollarmband. De är mycket slitstarka och du behöver inte oroa dig för säkerheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.