KREATIV, SÖMNAD

Skapa påskpynt tillsammans med barn

Söta påskägg att göra med barn Det är trevligt att skapa påskpynt tillsammans med barn eller barnbarn. Du behöver:
  • Kartong – jag använde framsidan av en gammal tidning
  • Sax
  • Lim, till exempel ett limstift
  • Textilrester
  • Överblivet broderigarn eller garn
  • Tjock nål med spets
  • Label från Ikast Etikett
Gör så här: Rita en äggformad mall själv eller skriv ut våra mallar. Klipp ut de mall(ar) du vill använda. Rita mallens omkrets på ett ark kartong. Klipp ut den äggformade figuren. Hitta eller klipp en tygrest som passar till mallen. Tygresten måste vara större än ägget. Limma hela ytan. Lägg tyget över kartongen och tryck det ordentligt. Gör samma sak på motsatt sida. När limmet har torkat kan du klippa bort överflödigt tyg. Nu har du ett fint ägg. Nu ska du sy längs kanten. Välj exempelvis en kontrastfärg eller välj en av färgerna i tyget. Jag har sytt med grova sömmar, vilket ger en fin effekt och “ramar in” ägget. Det är fördelaktigt att sticka hål i ägget innan man syr. Det kommer också att göra det lättare för ett barn att göra stygnen.
Till sist har jag satt en etikett på det ena påskägget med texten “Handmade” på ena sidan och “I Love You” på den andra. Det ger äggen en extra touch så att de kan användas som påskpresent.
Gör flera ägg i olika storlekar och häng dem på en kvist eller i fönstret. Du kan också dekorera äggen med en penna, klistra på knappar eller dekorera dem precis som du vill.
Fyll eventuellt i ett namnlabel på påskäggen som barnet har gjort. Då kan du också känna igen barnets påskägg om många år.

Prova den danska traditionen: gækkebreve

Om du ska skapa påskpynt med barn eller barnbarn kan du prova den danska traditionen med att klippa “gækkebreve”. Ett gækkebrev är en vacker pappersklippning. Avsändaren skriver en liten rim eller dikt på pappersklippningen. Istället för att skriva avsändarens namn skriver avsändaren prickar. Om du heter Anna skriver du fyra prickar. Här kan du se ett exempel på hur man klipper en gækkebreve.
I Danmark skickar vi med en av vårens första blommor, vintergæk (snödroppar), i brevet. Det är vintergäkken som har gett namn åt gækkebrevet. “Att driva gæk” med någon betyder att lura någon eller spela någon ett spratt. Det färdiga gækkebrevet skickas eller lämnas i mottagarens brevlåda. Mottagaren ska inte veta vem det kommer ifrån. Om mottagaren gissar att gækkebrevet kommer ifrån dig ska du ge personen ett påskägg. Men om ingen gissar att det är du ska du avslöja dig själv vid påsk. Då ska mottagaren ge dig ett påskägg. En annan idé för gækkebreven är att skapa klistermärken på Ikast Etikett och sätta på gækkebreven. Line från kreativmedungerne.dk och hennes barn har skapat klistermärken att sätta på gækkebreven.
Designa de fantastiska klistermärkena att sätta på gækkebreven hos Ikast Etikett.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.