DIY, KREATIV, SÖMNAD

Sybeskrivning på lapptäcke

Jag har alltid tygrester liggandes lite här och var. Jag hade också turen att få överta min mammas och mormors lager, som gjorde mitt eget lager så mycket större. Det är primärt restbitar, som är för små för att göra något till mig själv, men ändå för stora för att bara slänga ut. Dessutom är mycket av tygresterna kvarlämningar från projekt, som min mamma eller mormor har gjort, vilket ger det en nostalgisk dimension. Det kan vara allt från mina gamla hemmagjorda barnkläder, gardinerna i mormor och morfars vardagsrum till min mammas hippieskjortor.

Många minnen ligger gömda i dessa tygrester och därför fanns det inga andra alternativ än att göra ett stort lapptäcke.

Idéen är mysig, eftersom man omger sig med gamla minnen och får lov att återanvända massor av tyg och överblivna restbitar, vilket också var den ursprungliga idéen med lapptäcken.

Detta behöver du till lapptäcket:

 • papp eller kartong
 • en hel bunke tygrester
 • ett tunt täcke eller liknande
 • ett enfärgat bakstycke till täcket
 • nål och tråd
 • Tvättanvisning

Börja med att skära ut pappbitarna. Mina bitar är 10 cm breda och varje kant är 6 cm. Klipp ut tyget med cirka 1 cm till kanten.

Tips: Det kan vara en bra idé att använda en färgad tråd, så att man ser den bättre

Gör en hög med pappbitar med tyg på och lägg upp dem som ett pussel för att få överblick. Börja sedan sy ihop dem för  hand. Jag gör ofta olika delar och sätter ihop dem allt eftersom. Då är det också lite lättare att hantera.

Allt eftersom kan du också pilla ut pappbitarna. Det gör det lättare att arbeta med och så kan pappbitarna återanvändas till nya mallar.

När den önskade storleken på täcket har uppnåtts (mitt mäter 1,4 x 2 m), är det smart att vika in de yttersta bitarna och stryka dem, så att kanten blir rak hela vägen runt.

Därefter sätter du fast det tunna täcket i varje hörn av det enfärgade bakstycket. Jag har bara fäst med för hand.

Lägg sedan bakstycket och framstycket rätsida mot rätsida och sy ihop.

När man använder många olika tyger, är det ofta stor skillnad på hur de ska tvättas. I mitt fall har de flesta tygbitarna redan tvättats tidigare. Men det är en bra idé att sätta på en tvättanvisning, som passar till alla tygsorter i täcket. För med tiden glömmer man bort, hur det skulle tvättas och så är det särskilt smart om man har tänkt ge bort täcket i gåva.

Tvättlappen kan placeras i ett hörn och sys på, samtidigt som kanterna sys ihop. Låt ett relativt stort hål vara öppet, annars blir det svårt att vända täcket med rätsidan ut. Hålet syr du till sist igen för hand.

Tips till ditt lapptäcke

Om du inte gör ett mönster mellan tygbitarna, är det bra att jobba med en grundfärg, som kommer igen på flera ställen, vilket ger ett mer rogivande intryck i mönstret. Jag har använt ljusblått i olika varianter.
Det är också bra att använda både väldigt mönstrade, lite mönstrade, men också helt enfärgade bitar, och så fördela dem jämnt på täcket för ett jämnt helhetsintryck.

Starka färger, som den gula och orangea jag har använt, kan också skapa lite liv i mönstret, men det beror på hur man vill att det ska se ut.

Det är smart att använda alla sina tygrester. Men se till att du åtminstone har till lite mer än en handfull bitar, så att mönstret blir förhållandevis jämnt, trots det autonoma mönstret.

Du kan alltid köpa lite exra tyg – t.ex. till den genomgående färgen för att vara säker på att det räcker.

One thought on “Sybeskrivning på lapptäcke

 1. Tack för en jättefin beskrivning/instruktion 🙂 Skall bli väldigt roligt att prova.
  Undrar vilka stygn du använder när du sammanfogar lapparna?

  Mvh,

  Tomas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.