FAQ, MÄRKNING AV KLÄDER

Checklista för skolstart

Skolstart närmar sig med stormsteg. För vissa är det första gången de ska kliva över tröskeln till skolan. Oavsett är det alltid något speciellt med att börja skolan efter semestern: en ny klass och kanske nya klasskamrater, nya ämnen, nya lärare, ett annat klassrum och andra böcker än man hade förra året. Här i blogginlägget har vi skapat en checklista som du kan använda som grund för skolstarten. Använd de tips som passar din familj och hoppa över de andra. Enklare än så blir det inte.

  1. Kolla skolans webbplats eller en annan plattform du har tillgång till: Här hittar du information om datum för skolstart, schema osv.
  2. Skolmaterialinköp: Gör en lista över det nödvändiga skolmaterial som ditt barn behöver, till exempel pennor, mappar, pennskrin, tuschpennor, linjaler, anteckningsböcker eller dator. Kanske är ditt barn tillräckligt stort för att ha en lärobok eller kalender? Det är bra att ha köpt det mesta innan skolstart.
  3. Organisering av skolväskan: Kontrollera ditt barns skolväska för att säkerställa att den är i gott skick och redo att användas. Organisera facken tillsammans med ditt barn så att han/hon enkelt kan hitta och förvara sina saker.
  4. Planera transporten: Om ditt barn behöver använda kollektivtrafik, cykla eller gå till skolan kan det vara bra att öva på rutten innan skolan börjar. Kanske behöver ni förnya buss- eller tågkort? Kontrollera också om avgångstiderna för kollektivtrafiken har ändrats.
  5. Skolkalender: Skriv ner helgdagar, lediga dagar, prov, klassaktiviteter och andra saker i familjekalendern redan nu. Kan det vara så att skolan har lediga dagar när du måste jobba?
  6. Matlåda: Behövs en ny matlåda, vattenflaska eller något annat till matlådan? Du kan också baka korvbröd, nyttiga våfflor, pannkakor, rundstycken och pizzasnurror att ha i frysen till höstens matlådor.
  7. Klistermärken: Beställ namnetiketter och klistermärken i god tid så att de är klara till skolstarten. Kom ihåg namn på kläder, pennskrin och böcker. Sätt också namn på cykel, cykelhjälm, skolväska, gymnastikkläder osv.

Andra saker att tänka på innan skolstart

Anpassning av sömnplanen: Efter en semester kan det vara svårt att gå upp tidigt igen. Börja gradvis anpassa läggdagsrutinerna för att vänja sig vid tidigare uppvaknanden. Det är skönt att vara utvilad inför skolstarten.

Schemalägg lekträffar: Fundera på om det kan vara trevligt för ditt barn att ha lekträffar innan skolan börjar igen. Det kan vara skönt att träffa kompisar några gånger innan skolan startar.

Mental förberedelse: Hjälp ditt barn att mentalt förbereda sig inför skolstarten. Prata positivt om skolstarten och allt nytt som kommer att hända. Prata med barnet om han/hon uttrycker oro inför något med skolstarten. Det är helt normalt att vara spänd och lite nervös, men barnet ska helst inte ha ont i magen.

Kom ihåg att denna checklista är en generell checklista. Du kan anpassa den efter dina egna behov och de specifika kraven vid din skola. Lycka till med skolstarten!

Finns det något du tycker att vi har glömt? Skriv gärna till oss i kommentarsfältet så kan vi lägga till det i listan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.