EVENTS, HÅLLBARA

Kork: Det hållbara valet

Hos Ikast Etikett hittar du armband av kork som kan ha text och logo, och nyckelband av kork. Detta är en del av vårt hållbara sortiment, och det ska vi förklara här. Kork är nämligen ett miljömässigt hållbart material. Men då tänker du kanske “kork, vad är det?” och “varför har det hållbara egenskaper?” Det kan du läsa mer om nedan:

Kork kommer från korkeken, som är ett träd. I Sverige är vi framför allt bekanta med kork i anslagstavlor eller underlägg. Korkeken växer i Medelhavsområdet och särskilt i Portugal. Under en lång tid hade korken inte så högt anseende men korkens hållbara egenskaper, ihop med nya produktionsmöjligheter, har återigen gjort kork till ett attraktivt material.

Vilka hållbara egenskaper har kork?

Kork är genialt, om man ser till det hållbara. Korkeken tar nämligen upp mer CO2 än den avger, även när man räknar med transport och produktion av produkterna. Samtidigt bidrar kork i hög grad till biodiversiteten i stora områden där den växer. Korkskogarna är faktiskt en av de 35 områden för biodiversitet som har pekats ut, precis som Amazonas, den afrikanska savannen och Borneo.

Hur framställs kork?

Korken tas från barken i korkeken, som läggs att torka för att sedan användas till en mängd olika produkter. En korkek ska vara 25 år innan man kan skörda barken för första gången. Det är endast barken från trädet som ska användas och därför skalar bönderna korken från trädet. När barken skördas är den torr och lätt att avlägsna från stammen. Efter nio år kan man skörda barken igen från samma träd. Denna skonsamma skördemetod bidrar till att materialet är miljömässigt hållbart. Korkträd kan bli upp till 200 år gamla, vilket gör det möjligt att skörda från samma träd 15-18 gånger under trädets levnad.

Vad använder man kork till?

Kork är ett fascinerande material eftersom det kan användas till så många olika saker. I Sverige känner många till korken främst från vinflaskor, anslagstavlor och underlägg men kork kan användas till mycket annat än det, och intresset för kork har ökat stadigt de senaste åren. Den världsberömda kyrkan Sagrada Familia i Barcelona har korkgolv. När det begav sig valde Gaudi kork bland annat för att det ger en bra akustik. Även i moderna byggen vinner korken terräng i allt högre grad. Nya produktionsmöjligheter har gjort det möjligt att få kork att likna andra träslag som till exempel ek och valnöt, så att korken återigen kan bli ett attraktivt material, bland annat som golvbeläggning i nya byggen. Även hos NASA har man fått upp ögonen för kork som används som skydd mot eld och is.

Hållbara nyckelhängare och armband gjorda av kork

Vi på Ikast Etikett är glada att kunna erbjuda nyckelhängare och armband i kork, vilket är en del av vårt hållbara produktsortiment. Korkprodukterna är extra snygga och skiljer sig i mängden bland andra armband och nyckelhängare. Samtidigt är de väldigt miljövänliga och en nyckelhängare i kork blir bara snyggare ju mer den används. Du kan förstås även välja ett korkarmband som kontrollarmband och ha gott samvete. De är väldigt slittåliga och du behöver inte oroa dig för säkerheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.