FAQ, MÄRKNING AV KLÄDER

Namnlappar för skolstart

Skolstart = Dags att märka kläder och saker med namnlappar. Då är ni redo för ett nytt skolår med god kontroll. Det är en bra känsla för både barn och föräldrar att komma igång efter semestern.

Om du inte har namnlappar i lager kan det vara klokt att beställa senast en vecka innan skolstart. Då finns gott om tid att få namnlapparna i brevlådan och att märka kläder som saknar namnlappar. Jag brukar se över barnens kläder ibland när jag lägger dem på plats i byrån efter tvätt ändå. Kom ihåg att även märka barnets skor.

När barnet börjar skolan är det ofta en del utrustning som ska med: Skolväska, pennskrin med innehåll, vattenflaska, matlåda, gympapåse och inneskor, bara för att nämna några exempel. Det är klokt att märka allt som barnet tar med sig till skolan. Även om ett skolbarn oftast kan känna igen sina egna saker är det inte säkert att barnet märker om en tröja eller en mössa plötsligt saknas. Leken går snabbt i rasterna och när klockan ringer gäller det att skynda sig tillbaka till sin plats i klassrummet. Då är det lätt att glömma jackan man tog av sig i fotbollsmatchens hetta. Med namn (och gärna klass, t.ex. 1A) i kläderna blir det lättare för lärare, fritidspersonal och andra barn att ge tillbaka de borttappade kläderna till rätt ägare.

Så här designar du namnlappar

När du beställer namnlappar till ett skolbarn kan det vara bra att involvera barnet i hur namnlapparna ska se ut. När barnet har varit med och bestämt utseendet på namnlapparna och sedan hjälper till att sätta fast dem i kläderna, ger det barnet en förståelse för hur namnlappar fungerar och var hen ska leta efter namn i kläderna. Samtidigt slipper du beställa namnlappar som barnet inte gillar.

Synliga namnlappar

Många föräldrar (särskilt mammor) älskar pastellfärger, och det förstår vi mycket väl. Det är behagliga färger. Men när kläderna har samma nyanser är det inte alltid lätt att se namnlappen i kläderna. Det kan därför vara fördelaktigt att designa namnlapparna i starka klara färger. Det gör det mycket enklare att se namnlapparna i kläderna. Själv beställde jag exempelvis neon-gula namnlappar till min yngsta son när jag senast köpte namnlappar – och de är väldigt lätta att se i kläderna.

Alternativ till namnlappar

I stället för namnlappar kan du märka kläderna med stryketygmärken. Fördelen med stryketygmärken är att de inte behöver fästas på en tygmärksetikett på kläderna. Du kan stryka på märket direkt på plagget, precis där du vill ha det.

Kom ihåg att märka skolböcker också

Namnlappar är bra att sätta på skolböcker, men du kan även överväga att använda klistermärken med en hållbar vinylbeläggning, så att trycket inte slits av när böckerna tas upp och ner ur väskan många gånger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.