FAQ, MÄRKNING AV KLÄDER

Övergången från förskolan till skolan

En smidig övergång från förskolan till skolan är viktig för barnets trivsel i skolan. Många förskolor och skolor samarbetar för att säkerställa att varje barn får en bra start i skolan. Förskolan och skolan kommer att fokusera på både akademiska och sociala aspekter för att se till att barnen trivs. Som förälder kommer du förmodligen också att bli inbjuden till informationsmöten, där du får råd om hur du kan hjälpa ditt barn genom övergången från förskolan till skolan.

Viktiga saker att ordna

Hemma i familjen finns det praktiska saker du kan lösa tillsammans med ditt barn som en del av en övergångsritual.

  • Ryggsäck: Kanske har barnet redan en ryggsäck från förskolan som kan användas de första åren i skolan när hen inte behöver bära så många böcker fram och tillbaka mellan hemmet och skolan. Du kan dammsuga eller torka av ryggsäcken med en fuktig trasa så att den är redo att användas. Det kan också hända att väskan behöver en ny namnlapp. Om ditt barn behöver en ny ryggsäck, kom ihåg att den inte bör vara för stor. Köp hellre en begagnad så att du kan byta ut ryggsäcken när den blir för liten.
  • Drickflaska/matsäck: Glädjen över en ny matsäck och vattenflaska kan vara stor för ett barn. Låt barnet själv välja en ny matsäck och vattenflaska som hen ser fram emot att ta med till skolan. Om du köper en neutral matsäck kan du själv designa klistermärken att dekorera matsäcken med.
  • Pennskrin: Ett pennskrin är en viktig del av skolstarten och något som barnet inte behövde ha i förskolan. Prata med ditt barn om vad som ska finnas i pennskrinet, till exempel blyertspennor, sudd, tuschpennor, pennvässare och linjal. Medan ni pratar om vad innehållet i pennskrinet ska användas till kan ni sätta namn på innehållet. Minilappar passar perfekt att sätta på blyertspennor och färgpennor.
  • Plocka fram kläder och skor: Dagarna innan första skoldagen kan du prata med ditt barn om vilka kläder hen vill ha på sig. Det kan kännas tryggt att ha på sig favorittröjan och de bekväma byxorna när omgivningen och människorna är nya.

Kolla också om det finns andra saker som ditt barn behöver inför skolstarten, som gymkläder, skrivböcker, räknare eller dator.

Märk barnets kläder

Trots att ditt barn nu är skolbarn är det fortfarande bra att ha namn i barnets kläder. Enligt den danska barnpsykologen Margrehe Brun Hansen hjälper det barnet att bli mer självständigt när hen lätt kan känna igen sina egna saker. Och även om ditt barn vet att jackan är “den svarta med de orange detaljerna”, finns det massor av kläder i en skola – och mycket som ser likadant ut. För att märka kläderna med namn kan du använda både namnlappar och strykemärken. Fördelen med namnlappar är att de måste fästas på en etikett i kläderna, till exempel en etikett eller tvättanvisning. En tydlig fördel med strykemärken är att du kan fästa dem på alla typer av kläder som inte har en etikett, till exempel kalsonger och strumpor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.